Geïnspireerd op de visie van Emmi Pikler

Echt hoor, ik had het nooit geloofd.

Daar is hij dan, het ´eetbankje´

Het eetbankje kwam ik tegen in de boeken van Emmi Pikler en tijdens mijn trainingen rond de visie van Emmi Pikler. Het eetbankje werd door Emmi Pikler gebruikt tijdens de eet en drinkmomenten voor de jongste kinderen. Denk aan die jonge kindjes die je nu in onze tijd in de kinderstoel zouden zetten. De bedoeling van het eetbankje is dat kinderen zich vrij kunnen bewegen en een actieve zithouding hebben. Hierdoor creëer je een optimale betrokkenheid tijdens de eet en drinkmomenten.

 

Emmi Pikler is ervan overtuigd dat zelfs de jongste kinderen competent zijn in eten en drinken. Kinderen weten wanneer ze genoeg hebben. Dus als een kindje uit het eetbankje gaat en wil spelen gaat Emmi Pikler ervan uit dat het kindje genoeg heeft gegeten en gedronken. Zo mooi het nu in onze maatschappij is vertaald: de volwassene bepaalt wat het kind eet en het kind bepaald hoeveel het wil eten.

 

Veel vragen kwamen bij mij op, denk aan:

  • Gaan kindjes dan niet steeds uit het eetbankje tijdens eten?
  • Wordt het dan geen smeerboel wanneer kindjes zoveel bewegingsvrijheid hebben?
  • Hoe stevig zit een kindje, valt het er dan niet uit?
  • Vanaf welke leeftijd gebruik ik dan het eetbankje

 

Alle vragen werden beantwoord tijdens de training en waren dan ook positief.

Nou ja weet je eerlijk gezegd heb ik het eetbankje aangeschaft omdat ik hem gewoon in mijn nieuwe gastouderopvang wilde hebben. Ik zou tegen die tijd wel kijken of het eetbankje in de praktijk zou gaan werken.

 

Mijn kinderstoelen van Ikea gingen dan ook zeker mee naar de nieuwe gastouderopvang. Want wanneer het eetbankje toch niet ging werken moest ik wel wat achter de hand hebben. Na 2 weken werken met het eetbankje werd het duidelijk, de kinderstoelen konden weg.

Echt hoor, ik had het nooit geloofd.

 

De kinderen moesten eerst even wennen aan het eetbankje. Ze ontvingen hierin ondersteuning en begeleiding. De jonge kindjes die zelfstandig kunnen zitten, gaan in het eetbankje. De oudere kinderen zitten aan tafel op een stoeltje of krukje.

Prachtig die actieve zithouding en optimale betrokkenheid tijdens de eet en drinkmomenten!

(Kindje op de foto is 1 jaar)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Hennie Korf
een jaar geleden

Ik vroeg me idd ook af hoe dit bankje gebruikt werd. Mooie uitleg !