Kinderopvang geïnspireerd op de visie van Emmi Pikler

Voor het eerst naar de gastouder.

Voor het eerst naar de gastouder.

 

Voor ouders is het altijd spannend wanneer hun kind voor het eerst ergens naar toe gaat. Of het nu voor het eerst naar de basisschool is of voor het eerst naar het voortgezet onderwijs, SPANNEND! Hoe gaat mijn zoon of dochter reageren, hoe is de juf of meester en is dit wel de goede schoolkeuze? Ongetwijfeld zal iedere ouder deze vragen herkennen.

 

Maar hoe zal dat gaan wanneer je kleintje voor het eerst naar de gastouder gaat. Is er wel voldoende aandacht voor mijn kindje en komt het niets te kort. Gaat dat wel goed met de fles geven en wil het slapen wel lukken met andere kindjes…. En wat te denken aan het schuldgevoel wat boven komt, je kindje achterlaten bij de gastouder…….brrr. Schets ik het nu te dramatisch of herken je het? ; )

 

Maar daar is de gastouderopvang!

Want waar het bij andere organisaties niet mogelijk is om de juf, de begeleider/ster of docent te kiezen, kan dat bij de gastouderopvang wel! Moeders die hun kind bij de gastouder brengen hebben deze gastouder zelf uitgekozen. Nu weet je natuurlijk nog niet hoe zo’n eerste dag bij de gastouder verloopt. Dat klopt, alleen wat ik eerder vertelde is wél de belangrijkste factor. Namelijk dat de ouder zelf een keus heeft gemaakt voor ‘die’ ene gastouder. Dat maakt dat de eerste grote stap is gezet, het vertrouwen. Vanuit dit fundament kan er verder gebouwd worden.

 

De praktijk

Tijdens het kennismakingsgesprek vertellen de ouders al heel veel over hun kindje. Belangrijke punten noteer ik. Denk aan medicatie, inbakeren, buikslapen of dieetvoeding. Zelf stel ik altijd voor om zoveel mogelijk eigen spulletjes mee te nemen op de eerste dag. Denk aan eigen slaapzak, eigen knuffeltjes, speciaal eigen beker/fles. Er zijn heel veel mogelijkheden om de overgang van thuis naar de gastouder zo klein mogelijk te maken. De mogelijkheid om een gedragen T-shirt van moeder in het bedje te doen bij het kindje, is ook al voor gekomen. Alles halen we uit de kast, wanneer dit nodig is, om de eerste keren bij de gastouder zo goed mogelijk te laten verlopen.

 

Wanneer dan de ouder met het kindje de eerste dag binnenkomt laat ik het gewoon even gebeuren. Het kindje zal onwennig kijken en dichtbij papa of mama willen blijven. Ik begroet het kindje met het noemen van zijn of haar naam. Dit maakt dat het kindje zich welkom voelt. Pas wanneer de ouder het kindje zélf overgeeft neem ik het kindje op de arm. Altijd doen we samen gedag zeggen naar papa of mama. Sommige kinderen huilen bij het afscheid en andere kindjes willen meteen gaan spelen. De kleinste kinderen (lees baby’s) neem ik dicht bij me en ga ik er rustig mee zitten. Ik probeer opdat moment contact te zoeken en verbinding te maken. Tot mijn verbazing verloopt dit vaak heel goed. Eigenlijk is het meteen duidelijk voor het kindje dat de gastouder degene is die deze dag voor hem of haar gaat zorgen. De verzorgmomenten zijn kostbare momenten en een waardevolle gelegenheid om elkaar beter te leren kennen.

 

Want laten we eerlijk zijn, ook ik vind het spannend wanneer er voor het eerst een nieuw kindje komt. Uiteraard word de eerste dag in foto’s en/of filmpjes vastgelegd en houd ik de ouder die dag helemaal op de hoogte. Dit word altijd als heel fijn ervaren en soms hoor ik een zucht van opluchting. Niet alleen als gastouder begrijp ik deze ‘zucht’ maar ook als moeder.

Want dat is uiteindelijk wie ik ben, Moeder………

 

Citaat van een moeder: “Ik denk dat het juist goed is om als moeder je kind ook bij een gastouder te brengen”.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Jane
4 jaar geleden

Wat leuk om te lezen,
Er zitten goede tips bij voor zowel de gastouder als de ouder

Daphne Swart-Bakkers
4 jaar geleden

Marretje, zeer treffend geschreven. Zo is het helemaal. Een gastouder wordt ook door de ouder gekozen en in tegenstelling tot een kdv weet je ook dat jouw kindje geen andere verzorger heeft. Top gedaan

Jannie
4 jaar geleden

Hoi,
Weet het nog dat ik de jongste voor het eerst wegbracht!
Het voelde meteen vertrouwd, omdat de gastouder mij een vertrouwd gevoel gaf, alles was goed geregeld. Bedje, eigen bakkenist spulletjes, enz we waren een paar keer op xenofiel geweest.. precies zoals je het zegt, de manier:eigen spulletjes, en op de hoogte houden. Top wat heb je een leuk beroept!!!