Kinderopvang geïnspireerd op de visie van Emmi Pikler

Gastouderopvang en Vaccinatie

GASTOUDEROPVANG en VACCINATIE

 

Het is maandag 1 juli en mijn telefoon gaat, het is Hart van Nederland. Ze stelden de vraag of niet gevaccineerde kinderen welkom zijn in mijn opvang? Deze vraag was naar aanleiding van de mazelen uitbraak op Urk. Die dag was bekend gemaakt dat een kinderdagverblijf elders in het land niet gevaccineerde kinderen weigert. Voor Hart van Nederland een extra reden om een belronde te houden onder verschillende aanbieders van kinderopvang.

 

Bij mij geen uhh of tja...nee hoor, mijn antwoord konden ze krijgen. Ik heb ze dan ook vriendelijk te woord gestaan. Het liefst kwamen ze langs voor een opname. Dat zag ik niet zo zitten want ik word al zenuwachtig bij het woord camera. Alhoewel het een mooie reclame voor me was geweest. Stel je voor Kinderopvang Van Harte Welkom op televisie.

 

Drie jaar geleden, bij de start van mijn opvang,  moest ik mij in heel veel zaken gaan verdiepen. Zaken zoals pedagogisch beleid–visie-missie-website-etc.….  Ook het vaccinatie beleid hoorde daarbij.

Als snel kwam er een aanmelding met de mededeling "mijn kind doet niet mee met het vaccinatieprogramma". Dit wekte mijn nieuwsgierigheid en impulsief vroeg ik de ouder wat daar de reden voor was. Gelukkig nam de ouder mijn directe vraag niet kwalijk en kreeg ik een eerlijk antwoord.

Toen de opvang eenmaal draaide kwam er opnieuw een aanmelding met een kindje dat niet mee deed met het vaccinatieprogramma. Dit keer met een heel andere reden. Zo kwam ik erachter, door in gesprek te gaan met ouders, dat elke beslissing rond vaccineren een andere achtergrond heeft.

 

Als beginnend gastouder besloot ik om het onderwerp vaccineren niet uit de weg te gaan maar er open over te praten. Tijdens kennismakingsgesprekken met nieuwe ouders vertel ik met trots over mijn mooie opvang en hoe de dag eruit ziet. Daar hoort  ook het praten over vaccineren bij. Tijdens dat gesprek stel ik ook de vraag of hun kindje mee doet of mee gaat doen met het vaccinatieprogramma. Uiteraard vertel ik daarbij over het vaccinatiebeleid in de opvang. Alle ouders zijn door deze eerlijke gesprekken ervan op de hoogte dat er kinderen in mijn opvang zijn die niet gevaccineerd zijn.

Deze open communicatie word door de ouders gewaardeerd en hierdoor kunnen er soms intensieve gesprekken ontstaan. Ter ondersteuning van de gesprekken is er foldermateriaal aanwezig in de opvang. Ik vind het belangrijk om in gesprek te blijven met ouders en of het nu gaat over vaccineren-zindelijkheidstraining-slapen-eten-driftbuien, het kind staat centraal en probeer  mijn kennis hierin over te dragen.

 

Kinderopvang Van Harte Welkom staat achter het beleid van de overheid en conformeert zich aan de regels van de GGD en de adviezen van het RIVM. Regels waar mijn opvang aan moet voldoen en regels ter bescherming van de kinderen. Wanneer er infectieziekten geconstateerd zijn in de opvang is de GGD en het RIVM mijn trouwe raadgever.

 

DUIDELIJKHEID is de kracht van Kinderopvang Van Harte Welkom. 

Reactie plaatsen

Reacties

Daphne Swart Bakkers
5 jaar geleden

Goedemorgen Marretje, wat leuk om deze blog te lezen. Het vaccinatiebeleid is inderdaad belangrijk genoeg om je er in te verdiepen. In deze tijd kun je kinderen in de opvang krijgen die om duidelijke redenen niet meedoen aan het beleid. Het is best een lastige materie en niet zo zwart wit als soms wordt gesuggereerd. Onze dochter moest bv de 14 maanden bmr prik in het ziekenhuis krijgen ivm mogelijke anafylactische shock hierop. Eerst kreeg zij een 'anti' spuit dan helft van de bmr vaccinatie, dan wachten. Na een tijdje weer 'anti' en rest van de vaccinatie. Als ik er nu naar terug kijk, dit was 27 jaar geleden, zou ik deze vaccinatie niet meer geven. Maar toen.......wij wisten niet beter. Ik vind het wel sensatie belust van sbs6 en het is ook goed dat je niet voor de camera wilde. Ze plakken en knippen de film zo dat het voor hen sensatie betekent en voor jou frustratie omdat je het zo niet bedoeld had.
Ik vond het leuk om de blog te lezen. Ik.heb een tijdje blogs geschreven over gastouder/Kindercoaching omdat dat mijn kinderopvang is. Veel succes en fijn dat je bij stichting Nysa bent gekomen.
Groetjes Daphne Swart